Kreditscore, ibland även kallat kreditbetyg, är ett numerisk representation av en persons kreditvärdighet. Skalan som används varierar mellan dom olika kreditupplysningsföretagen, men generellt så visar ett högt kreditscore att personen har hög kreditvärdighet.
UC använder följande skala
Bisnode använder följande skala
Se lån med Bisnode.
Creditsafe använder följande skala
Du kan själv påverka ditt kreditscore genom att förbättra din privatekonomi och därigenom förbättra din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet avgörs av flera olika faktorer som långivaren tittar på när du ansöker om ett lån eller en kredit. Bland annat är det avgörande hur mycket pengar du har över varje månad efter att du har betalat alla dina räkningar och utgifter. Det kallas populärt ditt tillgängliga belopp per månad. Och det är avgörande för hur mycket pengar du kan få låna eller ansöka om i kredit. Så det är ditt tillgängliga belopp, som du ska använda, för att betala av på det lån eller den kredit som du ansöker om.
Andra faktorer som långivaren tittar på är bland annat om du har några betalningsanmärkningar och hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig, ofta kallats antal förfrågningar. Dessutom är det ofta avgörande om du har en fast anställning eller inte, men du behöver nödvändigtvis inte ha ett fast jobb för att få låna pengar.
Till dina inkomster räknas nämligen även bidrag såsom CSN-bidrag, A-kassa, sjukpenning samt pension – bara för att nämna några. Alla dessa parametrar tittar långivaren på i din kreditupplysning och gör en bedömning av dig som låntagare och hur stor chansen är att du kan betala tillbaka lånet.
Förbättra dina ekonomiska förutsättningar
Du kan helt enkelt se till att dina ekonomiska förutsättningar är så bra som möjligt för att öka dina chanser att bli beviljad ett lån. Bland annat kan du försöka dra ner på utgifter och därmed få ett större tillgängligt belopp per månad, vilket gör att du kan betala av lånet snabbare. Men det är inte hela sanningen. Du kan självklart också sänka kraven.
Till exempel genom att ta ett lån med en längre löptid. Lånets löptid är även kallad återbetalningstiden, och den styr hur stort belopp du behöver betala tillbaka per månad i kombination med räntan och storleken på lånet givetvis. Ett mindre lån med en lång löptid genererar en låg månadskostnad, vilket betyder att du inte behöver ha ett betydande tillgängligt belopp per månad.
Samtidigt är det viktigt att förstå att räntan är en avgörande faktor när det kommer till kostnaderna för ditt lån. Och räntan betalas månadsvis, vilket innebär att en längre löptid generar ett mer kostsamt lån. Du betalar helt enkelt mer pengar ju längre löptid du väljer, om inte räntan är väldigt låg. Man måste därför göra en övervägning om kostnader i förhållande till hur mycket man ökar sina chanser, när man ansöker om ett lån eller en kredit från en långivare.